Print this page

Епизод 13: Избор на дограма и план за действие по-натам Featured

Епизод 13: Избор на дограма и план за действие по-натам

С настъпващата пролет и нашите герои се оживиха – дойде ред да се мисли и за подробностите в къщата. По-нататъшното изграждане на системите вече зависи от начина, по който ще я подредят отвътре. Но преди това ще трябва и да й сложат прозорци. Ето и техния разказ:

„Запролети се и вече можем да продължим работата по новия ни дом. Засилихме се да правим ВиК и електрическата инсталация, но не бяхме готови с идеите как да си разположим мебелите, защото от това зависи къде ще са контактите, ключовете за осветление и т.н. Та се наложи малко да забавим тази работа, още повече, че хората, които щяха да я правят, трябваше да работят на течение – къщата ни няма дограма! Така нещата се подредиха в техния естествен ред – първо дограмата, после ВиК и ел. инсталацията.

 

След дълго търсене и събиране на информация в интернет и по изложения, се спряхме на дървена дограма от словенската фирма „Йеловица“, благодарение и на Пасив ПЛЮС. Тази дограма е по-скъпа от останалите, което, естествено, първо ни възпря, но после, като сравнихме показателите с българските дограми, решихме, че е по-добре да вложим повече пари, но в нещо, което е наистина качествено. Направи ни впечатление, че тази фирма се придържа към немските стандарти заради дебелината на стъклопакета. А за това колко по-добре изглежда, няма нужда да споменаваме. Все пак и естетиката има значение за нас. Не трябва да разбираш кой знае колко, за да видиш как изглежда тази дограма спрямо останалите. Другото, което наклони везните при избора ни, беше компетентността на служителите във фирмата. На какви ли не специалисти се нагледахме и наслушахме, но само те можаха да ни обяснят какви стъкла от коя страна е удачно да се използват, да има или да няма газ аргон в стъклопакета. Оказа се, че стъклопакетите, които се правят извън България, не се разхерметизират – причина, поради която някои фирми ни убеждаваха да не слагаме аргон, тъй като от три до пет години газът се изпарява и оставя бели пелени, които правят стъклото да изглежда мътно. Ходихме на обекта, показваха ни, обясняваха ни и разсъждаваха заедно с нас кое как е най-добре да направим. Особеното е, че ще имаме и капаци, та се наложи да променим малко размера на прозорците, за да ги напаснем с капаците и монтажа. В крайна сметка поръчахме дограмата и в края на април я очакваме да пристигне от Словения. Монтажът ще бъде извършен от J&M Engineering, тъй като те са представителите на „Йеловица“ за България.

Като отметнахме тази работа, дойде ред и на подробностите от обзавеждането. Свързахме се с интериорен дизайнер, така че вече да можем да кажем къде какво осветление, контакти и ключове ще имаме. Надяваме се да сме готови с проекта до поставянето на дограмата. После, докато работят ВиК и ел. инсталацията, ще сключим договор за СОТ, ТВ и интернет, както и фирма за автоматизация на домове, така че всички кабели, които ще има в къщата, да са скрити. След това ще се довършат стените и таваните. След тях пък идва ред на подовото отопление и ОиВ специалистите. После са подовите настилки, които още не сме избрали. Това е нашият план за действие и се надяваме, да не сме изпуснали от внимание нещо съществено. След монтажа на дограмата сме предвидили да направим изолацията и измазването на външните стени на къщата. Все още имаме малки вътрешни спорове относно цвета на къщата, но да видим кой ще надделее през май.“

 

Коментар на Passive-PLUS.com: Радваме се, че Пасив ПЛЮС е помогнал при търсенето на специалисти, тъй като това е целта на медията – да информира и свързва професионалисти и клиенти. Хубаво е, че героите са намерили правилната последователност на отделните дейности, но тук една забележка към тях – това нещо може да се реши с наемането на един главен изпълнител за целия строеж на къщата, който да съблюдава всичко.

Rate this item
(0 votes)
Read 5458 times

Related items

Latest from Passive-plus.com