Епизод 14: От всичко по малко–все по-близо до крайния резултат Featured

На живо от Вавилон Епизод 14 На живо от Вавилон Епизод 14

Всички етапи от строежа на къщата досега бяха по-едромащабни и ясни. Оттук насетне на нашите герои им предстои да уточнят всички детайли, които превръщат грубия строеж в дом – от окабеляването до цвета на всекидневната.

Ето и техния разказ за поредните перипетии:

„Дотук нещата вървяха последователно и общо взето по план. Но довършителните работи се оказаха доста и най-трудното беше да се стиковат помежду си различните специалисти. А като се добави и това, че почти никой не спазва сроковете, работата стана трудна. Някой трябва да координира всички действия. Ние не можем да стоим постоянно на обекта, пък и нямаме необходимата квалификация. Затова си намерихме технически ръководител, който да отговаря за процеса.

Интериорните дизайнери, на които възлагахме много за подредбата и уюта на бъдещия ни дом, ни дадоха вместо проект оферта за мебели, част от които самите ние бяхме посочили. Предложението за банята беше визуализирано ужасно в сиво-кафяви тонове и от каталози ни предложиха да изберем мебели за баня в един и същи стил, който ние от самото начало казахме, че не ни допада. Разбрахме, че трябва ние сами да решим как ще бъдат оформени определени детайли вътре в къщата. Този процес продължава, като разчитаме на съвети от нашите архитекти, интериори на къщи на познати, списания и т.н. Поне изяснихме разположението на мебелите в различните помещения, което ще ни помогне да направим ел. инсталацията така, че контактите да са на точните места. Кабелите са главоболна работа. Не са една и две системите. Прекарахме тези на охранителната инсталация. Предстои специалистите за ел. инсталацията да се съобразят с изискванията на ОиВ, както и с работата на гаражната врата, за да им прекарат кабелите, където трябва. Договорихме се къде да бъде поставен и оптичният кабел за интернет и коаксиалният за телевизия. След това заедно да огледаме проекта, за да преценим дали има нужда от някакви промени, за да бъде всичко там, където ще ни е необходимо.

Това, което успяхме да свършим, е, че направихме мълниезащитата, като се спряхме на такава с активна глава, тъй като специалистите ни посъветваха, че е по-сигурно, предвид вида гръмоотводи на съседните къщи. Всички къщи около нас имат гръмоотводи с активни глави. Активните глави отблъскват мълниите, като по този начин сигурността се повишава.

Избрахме фирмата, която да ни направи външната изолация и да положи мазилката. Нали сме си малко фиксирани на тема топлоизолация, смятайки, че тя е изключително важна, избрахме екструдиран полистирол с дебелина 100 мм от най-новото поколение производство на DOW X-Energy. Специалистите ни казаха, че този материал притежава най-добрия коефициент на топлопреминаване и не променя качествата си в процеса на експлоатация. Тъй като решихме да използваме мазилка, а не облицовка от камъни например, трябваше да търсим и качествена такава. Отново след проучване разбрахме, че за съжаление не може да се доверим нито на български производител, заради ниското качество, нито пък на чуждестранна марка, чието производство се намира у нас. Така че изборът бе сведен до малко възможности и след разговори се спряхме на мазилките на Вебер - Клима, които гарантират исканото  от нас качество.

Освен мазилката, всички останали материали, необходими за изпълнението на фасадната система като шпакловка, лепило, грунд, стъклофибърна мрежа 160г/кв.м., дюбели и други аксесоари избрахме също от Вебер. Цвета съобразихме с цялостната визия на къщата, а именно: цветът на дограмата и капаците, на покрива и керемидите, на камъка и цокъла. Избраният цвят и нюанс  съвпадна с първоначално посочения от жената в семейството. :) Тъй като инвестицията в топлоизолация и мазилка е голяма, трябваше да изберем и сериозна фирма, на която да разчитаме за правилно и качествено полагане на материалите. Отхвърлихме всички алпинисти и потърсихме изпълнители, оторизирани от добрите производители. След разговори и уточняване на цени, срокове, гаранции и след проверка на изпълнени от фирмите обекти се спряхме на Грийн Хаус БГ ЕООД – сертифицирана компания, в която хората са минали обучение как да полагат фасадни топлоизолационни системи от Баумит, Вебер, Хенкел – Церезит, Ликата + Греутол . В процеса на полагане на изолацията възникнаха много допълнителни неща, които решаваме съвместно: обръщане при прозорци, височина на цокъл, изпълнение на цокъла, камък за подпрозоречни первази и т.н.

Междувременно дълго избираната от нас дограма Jelovica пристигна от Словения. Тя надмина нашите очаквания. Фирмата J&M Engineering ни удиви с бързата си и експедитивна работа и за 5 дни дограмата беше монтирана и облепена с цел защита от нараняване при следващи дейности. Радваме се на избора си.“

Коментар на Passive-PLUS.com: Добре е, че героите се стараят предварително да обмислят всички детайли. За съжаление отново се убеждаваме, че в много области липсва нужния професионализъм – пример интериорния дизайн, защото от един експерт се изисква да си съчетае цветовете и материалите; дограмата – независимо, че в България има много производители на дограма, качеството за съжаление отстъпва на чуждото производство. А при мазилките, лепилата и шпакловките не се знае кой какво и къде забърква. Резултатите могат да се видят по множество фасади в цялата страна.

Rate this item
(1 Vote)
Read 5566 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Безплатен каталог

  1. Теми
  2. Популярни

Абонирайте се за бюлетин

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Мултибетон - Система за р…

Мултибетон - Система за реновация

СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПОВЕЧЕ ОТ 20 МИЛИОНА ЖИЛИЩА В ЕВРОПА ЩЕ БЪДАТ РЕНОВИРАНИ ПРЕЗ С...

Без компромис с дограма о…

J&MengineeringLTDе представител за България на словенската фабрика JELOVICA - един от во...

Trespa Meteon-авангардни …

Trespa Meteon-авангардни решения за вентилируеми фасади

От мечта към реалност Архитектурата ни предоставя възможност да мечтаем. Да прокарваме вр...

Вашият дом по програма за…

Вашият дом по програма за енергоефективни къщи от Ytong

Маршрутът към вашия Нов Дом 1.ИЗБОР НА ПРОЕКТ Харесайте проект за Вашия парцел Сключете ...

Зелени покриви от фирма „…

Зелени покриви от фирма „Index”

ПОКРИВ – ГРАДИНА - естетично и надеждно решение за плоски покрив Хидро и топлоизолационен д...

Двупластова битумна хидро…

Двупластова битумна хидроизолация за обърнат покрив с мембрани на фирма „Index”

ОБЪРНАТ ПОКРИВ – гарантирано дълготрайно решение за плоски покриви Хидро и топлоизолационен...

Съвременни енергоефективн…

Съвременни енергоефективни продукти за зидария и изолации

Чудите се от какво да бъдат направени стените на вашия дом? Искате да имате ниски сметки за ...

МУЛТИБЕТОН - показатели з…

МУЛТИБЕТОН - показатели за качество

Повече от 40 години МУЛТИБЕТОН е пионер в масовото производство на модерно подово отоплени...

Стирофом-официален партнь…

Стирофом-официален партньор на МОК

Запознайте се с Dow Chemical Company – компанията дълголетник с младежки хъс и предприемчиво...

Последвайте ни

Passive-PLUS.com е предназначен за всички, които планират или започват ремонтни дейности на съществуващи къщи и сгради или стартират строителство на нов дом.