Епизод 16: Полагане на подовото отопление Featured

Монтиране на подово отопление в пасивна къща Монтиране на подово отопление в пасивна къща Passive-plus.com

От всички епизоди дотук малко бяха случаите, в които нашите герои са били твърдо убедени, че решението им е напълно правилно, и са били безусловно доволни от свършената работа. Такъв е случаят с избора им на подовото отопление на „Мултибетон“. В предишния епизод те ни разкриха аргументите си да изберат точно този вариант за отопление на новата си къща, а в този епизод ни разказват като очевидци как е било монтирано.

За наша приятна изненада за монтажа на отоплителната инсталация на „Мултибетон“ бе поканен специалист от германската фирма! Той трябваше, освен да извърши монтажа, да обучи и част от специалистите, работещи на обекта по частите ОВ и К. Когато се срещнахме с него, ни беше трудно да скрием учудването си – той носеше само една малка чанта с големината на папка формат А4! По-късно се оказа, че, освен проекта, в тази чантичка той си носи и инструментите, необходими му за монтажа на подовото отопление – само два броя клещи! С единия вид трябваше да реже металните клипс-шини, а с другия – пластмасовите тръби.

Бяхме толкова впечатлени и заинтригувани, че не се отделихме от него по време на монтажа и с интерес проследихме целия процес. Следващите технически обяснения може и да ви се сторят прекалено подробни, но с тях искаме да покажем  колко просто и ефективно е всичко, свързано с това подово отопление. Разбира се, прибягнахме и до консултации със специалисти по терминологията.

Съгласно указанията тръбите се монтират напълнени с топла вода от 60-80оС и под налягане от 2 bar. На строителната площадка предварително беше доставено необходимото за целта оборудване, включващо бойлер с газова бутилка, помпа и резервоар за чиста вода, както и макара, върху  която се разполагат ролките с тръбите, които ще се монтират по подовете. В къщата, на определените съгласно проекта места, бяха монтирани колекторни кутии, от които с помощта на спирателни кранове и клапани се командват отделните кръгове на подовото отопление в различните стаи.

Първите стъпки, които извърши германският специалист, се състояха в  следното: присъедини ролката от пластмасовата тръба с напорния щуцен, излизащ от помпата. Тръбата бе готова да поеме топлата вода, която се подава от бойлера чрез помпата, и да започне монтажа й. След това бе отрязано парче тръба, единият край на която бе монтиран към изходящия щуцен на колекторната кутия, а другият – в резервоара за вода. Тази тръба играеше ролята на дренаж (обезвъздушител) за изтласквания въздух от тръбата, която ще се монтира на пода. Машината бе пусната и по тръбите започна да се нагнетява топлата вода, а в резервоара започна да излиза въздухът от тръбата. Температурата на водата и налягането се следяха с необходимите измервателни уреди, монтирани на машината.

 

Германският техник взе папката с чертежите и спецификациите за отделните стаи и започна да подрежда клипс-шините съгласно схемите за полагането им, начертани на проекта. След това започна съществената част – изтеглянето на серпентините от тръбата и захващането им към клипс- шините. Тръбата, добила голяма еластичност и гъвкавост вследствие на топлата вода и налягането в нея, се захваща за клипс-шините с едно елементарно натискане, неизискващо голямо усилие.

След като серпентините се наредят според проекта и тръбата се насочи към колекторната кутия, може да се наложи да се дооформят кривите или да се разместят клипс-шините. Излишните дължини на клипс-шините се отстраняват с клещи резачки. Изходящият край на тръбата от съответния кръг се отрязва и се монтира към съответния щуцен на колектора с помощта на металната конусна връзка при спряна помпа на блок машината. Така подредени и захванати здраво към клипс-шините, тръбите са готови за изпълнение на замазката, а системата е обезвъздушена! Чистото време за нареждането на една стая с площ около 12 м2 беше не повече от 10 минути, при уговорката, че германският специалист обясняваше на нашите работници какво и как се прави! Подовото отопление на следващите стаи бе изпълнено от нашите работници под ръководството и наблюдението на представителя на „Мултибетон“ – Германия.

Общата площ на помещенията, на които беше монтирана системата, е 168 м2 и бе завършена за 5 часа, като имате предвид, че се извършваше и обучение на работници, които за пръв път се докосваха до подовото отопление на „Мултибетон“!

Сами разбирате, че сме повече от впечатлени! Първо от факта колко бързо и лесно стана всичко.  На второ място от това, че видяхме с очите си как се разполагат тръбите на пода съобразно изчисленията на софтуера, отчитащ особеностите на всяка сграда и разпределението – не навсякъде, а само там, където е необходимо, за да бъде нагряването равномерно. А и разходите са от значение – фирмата твърди, че с модулацията на топлината те са с 20-30% по-ниски за обикновени жилищни сгради! Освен това ни дават гаранция равна на живота на самата сграда,  така че вече сме напълно уверени, че сме направили правилния избор!“

Коментар на Passive-PLUS.com: Трудно е да не се заразим от ентусиазма на нашите герои и да не се съгласим, че изглежда те наистина са взели най-правилното решение. Но все пак ще се радваме, ако те, както обещаха, след година-две споделят дали очакванията им са били оправдани и дали не са се появили някои неочаквани проблеми. Разбира се, надяваме се нищо да не помрачи радостта им, но в името на истината и добросъвестното информиране ще ги потърсим за коментар по тоя въпрос след време.

Rate this item
(1 Vote)
Read 5653 times

Media

Монтиране на подово отопление в пасивна къща

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Безплатен каталог

  1. Теми
  2. Популярни

Абонирайте се за бюлетин

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Мултибетон - Система за р…

Мултибетон - Система за реновация

СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПОВЕЧЕ ОТ 20 МИЛИОНА ЖИЛИЩА В ЕВРОПА ЩЕ БЪДАТ РЕНОВИРАНИ ПРЕЗ С...

Без компромис с дограма о…

J&MengineeringLTDе представител за България на словенската фабрика JELOVICA - един от во...

Trespa Meteon-авангардни …

Trespa Meteon-авангардни решения за вентилируеми фасади

От мечта към реалност Архитектурата ни предоставя възможност да мечтаем. Да прокарваме вр...

Вашият дом по програма за…

Вашият дом по програма за енергоефективни къщи от Ytong

Маршрутът към вашия Нов Дом 1.ИЗБОР НА ПРОЕКТ Харесайте проект за Вашия парцел Сключете ...

Зелени покриви от фирма „…

Зелени покриви от фирма „Index”

ПОКРИВ – ГРАДИНА - естетично и надеждно решение за плоски покрив Хидро и топлоизолационен д...

Двупластова битумна хидро…

Двупластова битумна хидроизолация за обърнат покрив с мембрани на фирма „Index”

ОБЪРНАТ ПОКРИВ – гарантирано дълготрайно решение за плоски покриви Хидро и топлоизолационен...

Съвременни енергоефективн…

Съвременни енергоефективни продукти за зидария и изолации

Чудите се от какво да бъдат направени стените на вашия дом? Искате да имате ниски сметки за ...

МУЛТИБЕТОН - показатели з…

МУЛТИБЕТОН - показатели за качество

Повече от 40 години МУЛТИБЕТОН е пионер в масовото производство на модерно подово отоплени...

Стирофом-официален партнь…

Стирофом-официален партньор на МОК

Запознайте се с Dow Chemical Company – компанията дълголетник с младежки хъс и предприемчиво...

Последвайте ни

Passive-PLUS.com е предназначен за всички, които планират или започват ремонтни дейности на съществуващи къщи и сгради или стартират строителство на нов дом.