Епизод 11: Дограмата в детайли Featured

Дограмата в детайли Дограмата в детайли

„Докато проучвахме какви изолации да поставим на покрива и докато тече неговото изграждане, се заехме с още една не по-малко важна задача – избор на дограма. За да не допуснем някоя грешка, подходихме както и с всичко друго досега – много четене и сравняване на различните варианти, за да сме сигурни, че сме се спрели на най-добрата комбинация от качество и цена. Консултирахме се и със специалисти, търговци и производители, благодарение на които разбрахме кои са важните неща, на които трябва да обърнем внимание.

Ето едно резюме на това какви дограми се предлагат и какви са техните предимства и недостатъци:

Произвеждат се и се предлагат на пазара три вида дограми – пластмасова, алуминиева и дървена.

Дървената дограма е най-скъпа. Прави се от слепени дървени плоскости. Логично е, че качеството й зависи от качеството на дървото. Най-хубавата дървесина е дъбовата, но и цената е най-висока. Другите варианти са иглолистна дървесина и тропическа. При иглолистната, тъй като се изрязват чеповете, остават видими зигзагообразни снадки. Освен че дървеният материал трябва да е хубав, трябва и да е добре третиран със защитни лакове, за да не измята. Производителите препоръчват да не се разчита само на първоначалната обработка – на всеки 3-4 години по време на експлоатацията лакът и боята трябва да бъдат освежавани. Има и дървени дограми с алуминиева капачка, която предпазва дървото от външни атмосферни влияния, докато отвътре дава уюта на дървото, но тя е доста скъпа. Според специалистите за нашите географски ширини иглолистната е оптималният вариант, но дървеният материал трябва да бъде вносен.

При пластмасовите и алуминиевите дограми също е важен материалът, от който са изработени профилите. Самите профили са 3, 5 или 7-камерни, от което зависи топлопроводимостта на дограмата и съответно нейната енергийна ефективност. Пластмасовата дограма старее по-бързо от алуминиевата, но пък е по-евтина. Отделно тя може да бъде така обработена, че да имитира дървена или алуминиева. Ако при дървената дограма има не много на брой производители, то при алуминиевата и ПВЦ производителите са безброй – от сериозни заводи, през цехове, та чак до гаражно производство. Затова много трябва да се внимава при избора.

От голямо значение е и обковът, тъй като от него зависи доброто затваряне и прилепване на крилата.

Рамката дава външния вид на дограмата, но за енергийната й ефективност е важен използваният стъклопакет. Препоръчаха ни троен стъклопакет с обща дебелина 36 мм, като в зависимост от местоположението на къщата стъклата могат да бъдат всесезонни или К-стъкла (енерджи). От външната страна се слага 4-сезонно стъкло, от вътрешната – К-стъкло, а в средата обикновено бяло стъкло. Някои препоръчват К-стъкло да се поставя и от външната страна в случаите, когато се цели топлината отвън да не влиза вътре. Дебелината на стъклото обуславя и дебелината на профила на дограмата. Препоръчителната дебелина на стъклото при троен стъклопакет е поне 4 мм. При стъклопакетите е важно да се използва качествено базисно стъкло, а също така и самият стъклопакет да е произведен от добри специалисти.

Други съвети относно стъклопакетите, които получихме, са за пълненето им с газ аргон и наличието на топъл кант – дистанционерът между стъклата за по-добра енергийна ефективност. За съжаление мненията са доста противоречиви – някои казват, че аргонът се изпарява след 4-5 години и оставя след себе си бели пелени, които карат стъклото да изглежда мръсно, а топлият кант бил пълна измишльотина. Да си признаем, объркани сме по този въпрос, така че може би трябва да потърсим още информация, преди да вземем финалното решение.

Както и при предишните ни търсения, оказа се, че най-добре е информацията да се събира от различни източници, тъй като няма производител или търговец, който да даде цялата информация накуп. Всичко, което споделяме с вас, сме събрали къс по къс. За сетен път се убеждаваме, че у нас липсват независими консултанти, които да дават точни и безпристрастни съвети за отопление, дограми, изолации и пр., без да се явяват посредници на определени производители.“

 

Коментар на Passive-PLUS.com: Консултантите са прекрасно нещо, но у нас те не виреят, тъй като ние сме известни с това, че всичко знаем и че нашите познати и приятели са достатъчни специалисти. Надяваме се, че ще дочакаме времена, когато истинските специалисти ще могат да живеят от консултации. Ако ни трябва правна помощ, се обръщаме към адвокат, а не четем законите, също така не си водим сами счетоводството, но мислим, че можем да си построим къща само с недоказани майстори или строители. Майсторът може да ти вложи материалите, но може ли да бъде компетентен по всяка една специалност? Това е и мисията на Passive-PLUS.com – да направи връзка между специалистите и крайните клиенти, да предостави богата информация за всички детайли и специалности, така че да бъде от полза на читателите си.

 

Може да участвате с коментари на нашата Фейсбук страница. Нека заедно създадем форум, където всеки може да зададе въпрос, да дискутира/коментира статиите или просто да сподели опит. https://www.facebook.com/pages/Passive-PLUScom/524170124362867?ref=hl

Вижте останалите епизоди:

 

Rate this item
(0 votes)
Read 6824 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Безплатен каталог

  1. Теми
  2. Популярни

Абонирайте се за бюлетин

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Мултибетон - Система за р…

Мултибетон - Система за реновация

СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПОВЕЧЕ ОТ 20 МИЛИОНА ЖИЛИЩА В ЕВРОПА ЩЕ БЪДАТ РЕНОВИРАНИ ПРЕЗ С...

Без компромис с дограма о…

J&MengineeringLTDе представител за България на словенската фабрика JELOVICA - един от во...

Trespa Meteon-авангардни …

Trespa Meteon-авангардни решения за вентилируеми фасади

От мечта към реалност Архитектурата ни предоставя възможност да мечтаем. Да прокарваме вр...

Вашият дом по програма за…

Вашият дом по програма за енергоефективни къщи от Ytong

Маршрутът към вашия Нов Дом 1.ИЗБОР НА ПРОЕКТ Харесайте проект за Вашия парцел Сключете ...

Зелени покриви от фирма „…

Зелени покриви от фирма „Index”

ПОКРИВ – ГРАДИНА - естетично и надеждно решение за плоски покрив Хидро и топлоизолационен д...

Двупластова битумна хидро…

Двупластова битумна хидроизолация за обърнат покрив с мембрани на фирма „Index”

ОБЪРНАТ ПОКРИВ – гарантирано дълготрайно решение за плоски покриви Хидро и топлоизолационен...

Съвременни енергоефективн…

Съвременни енергоефективни продукти за зидария и изолации

Чудите се от какво да бъдат направени стените на вашия дом? Искате да имате ниски сметки за ...

МУЛТИБЕТОН - показатели з…

МУЛТИБЕТОН - показатели за качество

Повече от 40 години МУЛТИБЕТОН е пионер в масовото производство на модерно подово отоплени...

Стирофом-официален партнь…

Стирофом-официален партньор на МОК

Запознайте се с Dow Chemical Company – компанията дълголетник с младежки хъс и предприемчиво...

Последвайте ни

Passive-PLUS.com е предназначен за всички, които планират или започват ремонтни дейности на съществуващи къщи и сгради или стартират строителство на нов дом.