Епизод 10: Експертен съвет за изолация на скатен покрив Featured

Покривът на всяка сграда е последният и един от най-важните ѝ елементи. Той е подложен на различни климатични и физически въздействия – валежи от дъжд, сняг и градушка; вятър; слънце, различни температурни амплитуди; шум и др.

Освен че предпазва сградата от външни въздействия, покривът допринася и за запазване на микроклимата в нея чрез поддържане в нормални граници на температурата и влажността на въздуха. Поради тази причина всеки един покрив трябва да има, освен здрава конструкция, и добра топло- и хидроизолация.

Скатният покрив е най-старият вид, използван от човека, но запазил и развил своята концепция, надеждност и очарование и до днес. Най-широко приложение намира в еднофамилните къщи, но е доста популярен и сред жилищните кооперации и обществените сгради. Голямо преимущество е  възможността за ползване на подпокривното пространство като складово или жилищно помещение.

Според днешните разбирания за скатен покрив се приема всеки един, чийто наклон е по-голям от 10%, като горната граница може да достигне и до 100% (90°). Носещата конструкция може да бъде най-разнообразна (дървена, метална, стоманобетонна), както и подредбата на конструктивните слоеве.

Фирма „Оркикем ООД” Ви предлага две решения, широко приложими при еднофамилните къщи - класическо изпълнение на дървен скатен покрив с керамични керемиди и дървен скатен покрив с битумни мембрани с декоративно покритие.

I. Класическо изпълнение на дървен скатен покрив с керамични керемиди.

1.Интериорна облицовка (гипскартон);
2.Носещи профили за монтаж на облицовка;
3.Пароизолационно фолио;
4.Топлоизолация от стъклена минерална вата  – слой под столици;
5.Топлоизолация от каменна минерална вата – слой между столици;
6.Основна носеща конструкция от дървени столици;
7.Дървена обшивка (дъски, OSB или водоустойчив шперплат);
8.Пародифузна мембрана –„Ravatop 120”;
9.Дървени надлъжни летви;
10.Въздушно/вентилируемо пространство;
11.Контралетви;
12.Керемиди;

 

Определянето на размерите и вида на покривните носещи конструктивни елементи (столици, дървена обшивка и др.) е част от проектантската работа и като по-специфична материя няма да бъде обект на обсъждане в настоящия текст.

Изборът на качествена и подходяща топлоизолация ще осигури необходимия комфорт на живот в сградата. При дървените скатни покриви широко приложение намират каменните и стъклени минерални вати. Това им позволява да намалят загубата на топлина през покрива, която загуба през зимата, при неизолирани покриви, може да достигне 30-35%. От друга страна, през лятото предпазват конструкцията и помещенията от прегряване, като  целогодишно се намаляват разходите за ел.енергия, отопление и климатизация на сградата.

Трябва да се има предвид, че дървените конструкции са особено чувствителни в условия на пожар, което завишава изискванията към вида на използваната топлоизолация. Минералната вата има клас на реакция на огън „А1”, което означава, че материалът е негорим, а достига точка на топене при температури над 1000°С.  Това прави ватата особено подходяща за топлоизолация при дървени покривни конструкции.

Благодарение на влакнестата си структура минералната вата има много добри шумоизолационни способности както от въздушно предаван, така и от ударен шум (при валеж), което повишава комфорта на живот в подпокривните помещения, особено в градска среда.

Влакнестата структура се явява и като недостатък от гледна точка на водопоглъщане и водозадържане. В случай на теч в покрива ватата може да се насити с вода, което драстично понижава топлоизолационните ѝ характеристики. Навлажняване на ватата може да се получи и чрез изпаряване на водните пари от вътрешността на помещенията през покривната конструкция. При достигане на горните пластове на ватата водните пари могат да достигнат точката на оросяване, да се втечнят и да намокрят ватата.

Освен влошаване на топлотехническите характеристики на ватата, се създават и предпоставки за възникване на мухъл в помещенията, а дървените конструктивни елементи може да започнат да гният.

За да се избягнат подобни нежелани ефекти, трябва да се вземат съответните предпазни мерки.

Първата от тях е поставянето на пароизолационно фолио (т.н. пароизолация) (поз. № 3) от вътрешната страна на ватата, за да се предотврати дифузията на водни пари през покривната конструкция. Този метод обаче налага добро и постоянно вентилиране на помещенията. Всяка фирма има своя марка продукти, но в общия случай се използва полиетиленово фолио. Друга възможност е да се постави пародифузна (паропропусклива) мембрана, която позволява преминаването на парите, но в определени граници (Sd = 2,0 м – съпротивление на преминаване на водни пари). Подходящ продукт е мембраната „Ravatop sd2”.

Другата необходима мярка е поставянето на пародифузна, но водонепропусклива мембрана (поз. № 8), върху дъсчената обшивка. Нейната основна функция е да предпазва топлоизолацията и дъсчената обшивка от намокряне в случай на теч през керемидите, като същевременно позволява свободното движение на пари от вътрешността. Препоръчваме употребата на пародифузна мембрана „Ravatop 120” (Sd = 0,02 м – съпротивление на преминаване на водни пари).

За да работи системата правилно, над фолиото се създава малък въздушен канал посредством фиксирането през определено разстояние на дървени (надлъжни) летви по посока на ската. Те оформят канали, в които въздухът може да циркулира свободно от стрехата, където са долните отвори на покрива, към билото, където са горните отвори. Така се избягва задържането и съответно кондензирането на водни пари; поддържа се температурна разлика между слоя с керемиди и останалата част от покрива, защитавайки сградата от прегряване през лятото и принудителното топене на снега, свличането му и образуването на висулки през зимата.

Последните два елемента от покрива са контралетвите и керамичните керемиди, редящи се върху тях.

Желателно е да се направи добър подбор на материали и системи при изграждането на покривната конструкция, защото от тяхното качеството и надеждност зависят спокойствието и защитата в нашия дом.

II. Дървен скатен покрив с битумни мембрани с декоративно покритие:

1.Интериорна облицовка (гипскартон);
2.Носещи профили за монтаж на облицовката;
3.Пароизолационно фолио;
4.Топлоизолация от стъклена минерална вата – слой под столиците;
5.Топлоизолация от каменна минерална вата – слой между столиците;
6.Основна носеща конструкция от дървени столици;
7.Пародифузна мембрана –„Ravatop 120”;
8.Надлъжни летви върху столиците;
9.Въздушно/вентилируемо пространство между надлъжни летви;
10.Дървена обшивка (дъски, OSB или водоустойчив шперплат);
11.1-ви пласт битумна самозалепваща се хидроизолация –  “Seltene Base HE Polyester – 3мм” от „Index”, Италия;
12.2-ри пласт битумна хидроизолация с минерална посипка – „Mineral Design 15 Polyester” от „Index”, Италия;

При вторият вариант се използва хидроизолация от битумни мембрани, което значително олекотява конструкцията и улеснява монтажа.

При този случай пародифузна мембрана се поставя над топлоизолацията от минерална вата за защита от евентуални течове или кондензиране на водните пари над нея.

Вентилируемото пространство се определя от височината на надлъжните летви, поставени върху столиците, като се ограничава от горната страна от дъсчената обшивка.  По този начин въздухът циркулира в определените въздушни канали и предотвратява образуването на конденз, намокрянето на ватата и гниенето на дървесината.

Над дъсчената обшивка трябва да се постави съответния хидроизолационен материал, който да затвори конструктивния детайл и да осигури необходимата защита на сградата. При употребата на керамични керемиди покривната конструкция се натоварва значително, а и времето за монтаж е голямо. При употребата на битумни керемиди (шиндли) натоварването върху покрива е значително намалено, но времето за монтаж не е намалено.

Фирма „Оркикем ООД” ви предлага едно иновативно предложение в системата за хидроизолация на скатни покриви. Системата включва полагането на два пласта битумни рулонни мембрани, производство на фирма Index, Италия.

Първият от тях е “Seltene Base HE Polyester – 3мм”. Това е самозалепваща се битумна мембрана, която се поставя върху дървената повърхност само чрез притискане, без употребата на горелка. Препоръчително е механичното закрепване на мембраната в зоните на снадките.

Вторият слой – „Mineral Design 15 Polyester”, е специално разработената от Индекс битумна мембрана с декоративна горна повърхност от оцветени минерални шисти в най-различни форми. Последните им разработки имат 3D-ефект, изключително добре имитират покрив с керамични червени керемиди. Друг много успешен избор може да бъде и имитацията на шиндли – тип „боброва опашка” или с правоъгълна форма. Към стандартната им гама може да се намерят традиционните декорации на шахматна дъска, тухли, ромбове или военен камуфлаж.

Снимки на обекти, изпълнени с „Mineral Design 15 Polyester”:

Разновидности на „Mineral Design 15 Polyester”:

Може да участвате с коментари на нашата Фейсбук страница. Нека заедно създадем форум, където всеки може да зададе въпрос, да дискутира/коментира статиите или просто да сподели опит.

https://www.facebook.com/pages/Passive-PLUScom/524170124362867?ref=hl

Вижте останалите епизоди:

 

Rate this item
(1 Vote)
Read 16532 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Безплатен каталог

  1. Теми
  2. Популярни

Абонирайте се за бюлетин

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Мултибетон - Система за р…

Мултибетон - Система за реновация

СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПОВЕЧЕ ОТ 20 МИЛИОНА ЖИЛИЩА В ЕВРОПА ЩЕ БЪДАТ РЕНОВИРАНИ ПРЕЗ С...

Без компромис с дограма о…

J&MengineeringLTDе представител за България на словенската фабрика JELOVICA - един от во...

Trespa Meteon-авангардни …

Trespa Meteon-авангардни решения за вентилируеми фасади

От мечта към реалност Архитектурата ни предоставя възможност да мечтаем. Да прокарваме вр...

Вашият дом по програма за…

Вашият дом по програма за енергоефективни къщи от Ytong

Маршрутът към вашия Нов Дом 1.ИЗБОР НА ПРОЕКТ Харесайте проект за Вашия парцел Сключете ...

Зелени покриви от фирма „…

Зелени покриви от фирма „Index”

ПОКРИВ – ГРАДИНА - естетично и надеждно решение за плоски покрив Хидро и топлоизолационен д...

Двупластова битумна хидро…

Двупластова битумна хидроизолация за обърнат покрив с мембрани на фирма „Index”

ОБЪРНАТ ПОКРИВ – гарантирано дълготрайно решение за плоски покриви Хидро и топлоизолационен...

Съвременни енергоефективн…

Съвременни енергоефективни продукти за зидария и изолации

Чудите се от какво да бъдат направени стените на вашия дом? Искате да имате ниски сметки за ...

МУЛТИБЕТОН - показатели з…

МУЛТИБЕТОН - показатели за качество

Повече от 40 години МУЛТИБЕТОН е пионер в масовото производство на модерно подово отоплени...

Стирофом-официален партнь…

Стирофом-официален партньор на МОК

Запознайте се с Dow Chemical Company – компанията дълголетник с младежки хъс и предприемчиво...

Последвайте ни

Passive-PLUS.com е предназначен за всички, които планират или започват ремонтни дейности на съществуващи къщи и сгради или стартират строителство на нов дом.