Биомаса

Биомасата се определя като сума от масите на всички живи организми. За отопление се използва твърда биомаса, която e предимно от растителен произход. Често за горене се използват остатъци от дървен материал, като например трески, палети и др. Алтернативно могат да бъдат използвани кал, текстилни останки, зърно и други биогенни материали.
За пасивната къща отопление на биомаса е едно добро решение, тъй като е екологично чист източник на топлина. Екобалансът на биомасата също е добър, отделя само толкова CO2, колкото растението е поело при растежа си.

Планиране

Едно съоръжение за преработване на биомаса изисква достатъчно място в сградата за котлето, както и за съхранение на горивото. Използваното гориво не е от значение. Идеално място е пространство, снабдено с вентилационна система ”Komfortlűftung”. Преди покупката на инсталция за биоенергия трябва да се изясни въпросът за снабдяването с биомаса. В зависимост от доставчика може дългите разстояния да се окажат икономически прекалено неизгодни.

Начин на функциониране

Основната разлика от класическите отоплителни котлета е, че това има напълно автоматизиран режим на работа. Голяма част от тези инсталации се състоят от резервоар за дървен материал, горивна камера с топлообменник и система за транспортиране на горивото. Много от тях също имат устройство за изхвърляне на пепелта.

Специализирано котле vs. комбинирано котле

Специализираните горелки са ограничени до използването на определен еднотипен материал. Непредвидени материали, като например картон, при изгаряне могат да замърсят котлето и следователно да го повредят. Тези специфични устройства трябва да се използват само с един единствен вид гориво. Тези, които не желаят да се ангажират с използването на само един вид гориво, могат да закупят комбинирано котле (обикновено малко по-скъпо от специализираното).

Специализираните горелки са ограничени до използването на определен еднотипен материал.

Стандартът: пелети

Пелетите се пресоват без добавяне на стърготини от синтетични материали. При индустриалното производство на пелетите немалко количество въглероден диоксид се отделя. Въпреки това пелетите са подходящи за ползване поради лесната им доставка, съхранение и това, че са идеално гориво за напълно автоматизирани системи за отопление.

Регионалното решение: дървесни стърготини

За производството на дървесни стърготини се използват всички видове отпадъци от дървесина, като например клони и изсъхнали листа, дървесина от щети от буря или отпадъци от дървен материал на фирми. Дървесните стърготини най-често се произвеждат от регионални земеделски производители. Преди да стане готова за ползване, дървесината се натрошава и се суши в продължение на няколко месеца. Типичната дължина на парче дървесни стърготини е от 2 до 4 сантиметра.

Класиката: цепеници

Под цепеница или дървесни трупи обикновено се подразбира смърч или бук, с размери от 25 см до един метър. За да се постигне максимална ефективност, използваният материал бива оставен да се изсуши едно или две лета в зависимост от вида на дървото. Дългият период на горене на дървените трупи се компенсира от нуждата от повече пространство.

Разходи

Оперативните разходи за инсталации, използващи биомаса, варират значително поради много фактори. Цената не зависи само от цената на използваното гориво, но и от начина, по който изгаря. Цената зависи от вида на дървесината, качеството на сезонната продукция и региона, в който се предлага. Качеството определя горимостта (колкото по-сухо е дървото, толкова е по-висока калоричността му). Колкото по-дълъг е периода на съхнене, толкова е по висока и цената на горивото.

Rate this item
(0 votes)
Read 3635 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Безплатен каталог

  1. Теми
  2. Популярни

Абонирайте се за бюлетин

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Мултибетон - Система за р…

Мултибетон - Система за реновация

СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПОВЕЧЕ ОТ 20 МИЛИОНА ЖИЛИЩА В ЕВРОПА ЩЕ БЪДАТ РЕНОВИРАНИ ПРЕЗ С...

Без компромис с дограма о…

J&MengineeringLTDе представител за България на словенската фабрика JELOVICA - един от во...

Trespa Meteon-авангардни …

Trespa Meteon-авангардни решения за вентилируеми фасади

От мечта към реалност Архитектурата ни предоставя възможност да мечтаем. Да прокарваме вр...

Вашият дом по програма за…

Вашият дом по програма за енергоефективни къщи от Ytong

Маршрутът към вашия Нов Дом 1.ИЗБОР НА ПРОЕКТ Харесайте проект за Вашия парцел Сключете ...

Зелени покриви от фирма „…

Зелени покриви от фирма „Index”

ПОКРИВ – ГРАДИНА - естетично и надеждно решение за плоски покрив Хидро и топлоизолационен д...

Двупластова битумна хидро…

Двупластова битумна хидроизолация за обърнат покрив с мембрани на фирма „Index”

ОБЪРНАТ ПОКРИВ – гарантирано дълготрайно решение за плоски покриви Хидро и топлоизолационен...

Съвременни енергоефективн…

Съвременни енергоефективни продукти за зидария и изолации

Чудите се от какво да бъдат направени стените на вашия дом? Искате да имате ниски сметки за ...

МУЛТИБЕТОН - показатели з…

МУЛТИБЕТОН - показатели за качество

Повече от 40 години МУЛТИБЕТОН е пионер в масовото производство на модерно подово отоплени...

Стирофом-официален партнь…

Стирофом-официален партньор на МОК

Запознайте се с Dow Chemical Company – компанията дълголетник с младежки хъс и предприемчиво...

Последвайте ни

Passive-PLUS.com е предназначен за всички, които планират или започват ремонтни дейности на съществуващи къщи и сгради или стартират строителство на нов дом.