Вашите стъпки към пасивната къща

EFH Fahrafellner - Architekt: Herman Proyer - Foto: © Hermann Proyer Само чрез ясно и добре изготвен план e възможно една сграда да достигне стандарта на пасивната къща. От местоположението до изолацията и прозорците – всичко започва и зависи от това колко добър е проектът.

Тук ще откриете най-съществените критерии за този цялостен подход на планиране. Ако тези критерии бъдат взети под внимание от самото начало, енергийната ефективност и оптимизацията на енергията ще бъдат в нормата.

Заключението на Др. Фейст

„За постигане на стандарта на пасивната къща е нужно всички компоненти да бъдат максимално оптимизирани.”

Цялостна концепция

Предварителното проектиране се отразява значително на качеството на сградата и на строителните разходи. Колкото по-рано започне проектирането на сградата, толкова по- добър става проектът, толкова по-добър ще е крайния резултат, и, разбира се, възможността за появата на строителни дефекти намалява.

Южно изложение без сенки

Пасивен „слънчев добив” може бъде постигнат в свободно стоящи еднофамилни къщи, като се изпълнят следните критерии:

  • Южно изложение
  • Липса на сенки
  • Редуциране на относителната площ на прозорците.

Ако се внимава с тези аспекти, употребата на допълнителна изолация няма да се наложи, следователно и разходите по изолацията ще бъдат по-малки. Колкото до по-ниските топлинни загуби, когато формите на сградата са компактни, южното изложение играе по-малка роля.

Компактност

За да се минимизират топлинните загуби, е добре повърхността на сградата да има възможно най-малко обемно съотношение. За стандарта на пасивната къща това означава, че колкото по-добро е това съотношение, толкова по-добре.

Топлоизолация

Загубите на топлина са сведени до минимум чрез:

  • Много добра външна изолация (U-стойността трябва да бъде по-малка от 0,15 W/m²K (Ват на квадратен метър по градус по Келвин) което означава, че се губят 0,15 вата за градус през квадратен метър външна площ)
  • Избягване на топлинни мостове: греди, колони, връзки (комуникационни) и вентили. Те трябва да бъдат внимателно планирани

Прозорци за пасивна къща – стъкла и рамки

Най-високата допустима U-стойност за един прозорец в пасивна къща е 0,8 W/m2K. За постигането й са необходими: • Топлоизолиращ троен стъклопакет • Топлоизолираща дограма • Липса на топлинни мостове

Херметичност

Степента на уплътнение в сградата се измерва по метода на диференциалното налягане (Blower-Door-Test). Така „течове” и пукнатини в обвивката на сградата BlowerDoor лесно се откриват и се поправят, за да няма нежелан обмен на въздух. Типичният обмен на въздуха в пасивните къщи е в порядъка 0.1-0.6h-1, което определя горната гранична стойност 0.6 h-1. Тези резултати са постигнати при предварително определено отрицателно и положително налягане от 50 Pa. (Паскал).

Изводът е елементарен: Колкото по-добре е изолирана сградата, толкова по-малко топлина се губи. 

Вентилация „Komfortlűftung”

В добре изолирани и херметизирани сгради се налага да се подобри въздухообменът за по-добри хигиенни условия, което се постига чрез проветряване. Това става най- добре със системата “Komfortlűftung”, тъй като тя може да прави следните неща автоматично: пречиства, доставя климатизиран въздух, премахва застоялия въздух. Системата работи напълно незабелязано, без течения и осигурява постоянен свеж въздух в затворени помещения.

Пасивно подгряване на свеж въздух

Ако вентилационните канали се насочат към обмена на въздуха в почвата, те могат да бъдат снабдени с термопомпа. През зимата въздухът се нагрява предварително от термосистемата, така че спестява разходи за отопление. През лятото климатичната термопомпа охлажда въздуха и предпазва от високите летни температури.

Оползотворяване на излишната топлина от отработения въздух

Оползотворяването на излишната топлина от отработения въздух става чрез смесването на свеж въздух с остатъчен, като по този начин изходящия въздух се освежава, а свежият се затопля. Това позволява най-малко 75% от изходящия и вече затоплен въздух да се използва отново.

Енергоспестяващи уреди за дома

Съвременните уреди са енергоспестяващи и се препоръчват за домакинствата на пасивните къщи. Те намаляват разходите за електричество и имат по-благоприятно въздействие върху околната среда. В допълнение енергийно ефективните уреди генерират по-малко топлина, което е благоприятно по време на високите температури през лятото.

Затопляне на питейна вода чрез възобновяема енергия

Дали ще е чрез слънчеви колектори, котле на дърва или термопомпа, затоплянето на вода по този начин спестява разходи и потребление на първична енергия.

Промишлени води

Промишлена вода е водата, използвана за прочистване на тоалетната или за напояване на тревата. Тъй като не е задължително да е питейна, може да се събира и използва дъждовна вода за тази цел.

Строителен надзор

За добри резултати се изисква добре координирано сътрудничество, и то на място. Надзорът може да гарантира добро строително изпълнение.

Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Безплатен каталог

 1. Теми
 2. Популярни

Абонирайте се за бюлетин

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Мултибетон - Система за р…

Мултибетон - Система за реновация

СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПОВЕЧЕ ОТ 20 МИЛИОНА ЖИЛИЩА В ЕВРОПА ЩЕ БЪДАТ РЕНОВИРАНИ ПРЕЗ С...

Без компромис с дограма о…

J&MengineeringLTDе представител за България на словенската фабрика JELOVICA - един от во...

Trespa Meteon-авангардни …

Trespa Meteon-авангардни решения за вентилируеми фасади

От мечта към реалност Архитектурата ни предоставя възможност да мечтаем. Да прокарваме вр...

Вашият дом по програма за…

Вашият дом по програма за енергоефективни къщи от Ytong

Маршрутът към вашия Нов Дом 1.ИЗБОР НА ПРОЕКТ Харесайте проект за Вашия парцел Сключете ...

Зелени покриви от фирма „…

Зелени покриви от фирма „Index”

ПОКРИВ – ГРАДИНА - естетично и надеждно решение за плоски покрив Хидро и топлоизолационен д...

Двупластова битумна хидро…

Двупластова битумна хидроизолация за обърнат покрив с мембрани на фирма „Index”

ОБЪРНАТ ПОКРИВ – гарантирано дълготрайно решение за плоски покриви Хидро и топлоизолационен...

Съвременни енергоефективн…

Съвременни енергоефективни продукти за зидария и изолации

Чудите се от какво да бъдат направени стените на вашия дом? Искате да имате ниски сметки за ...

МУЛТИБЕТОН - показатели з…

МУЛТИБЕТОН - показатели за качество

Повече от 40 години МУЛТИБЕТОН е пионер в масовото производство на модерно подово отоплени...

Стирофом-официален партнь…

Стирофом-официален партньор на МОК

Запознайте се с Dow Chemical Company – компанията дълголетник с младежки хъс и предприемчиво...

Последвайте ни

Passive-PLUS.com е предназначен за всички, които планират или започват ремонтни дейности на съществуващи къщи и сгради или стартират строителство на нов дом.