Алтернативни концепции за къщата

Дървена нискоенергийна къща © KaraЕнергийни стандарти за сградите

Домовете се нуждаят от енергия, за да се чувстваме комфортно в тях. Строителните стандарти показват колко точно е тази нужда. Тя е посочена в енергийните сертификати като енергийна мярка. Всяка сграда трябва да има енергиен паспорт, а съгласно Наредбите от 2009 г. сградите биват сертифицирани като категория А или Б и се определя клас на енергопотребление от А до G. Всички изисквания относно новото строителство, реконструкции и доизграждане, както и правилата за изчисление, са регламентирани от законите.

Енергийно спестяващи жилища съгласно строителните наредби

В най-високата категория са пасивните къщи (клас А++). В други категории са енергийно ефективни къщи (клас А) и нискоенергийните къщи (клас Б).

Нискоенергийна къща

Една нискоенергийна къща има енергийни стойности до 50 kWh/m²a (минимум 25 kWh/m²a).
Въпреки това от 1.1.2010 г. за горна граница се счита стойност от 45 kWh/m2а. Поради това не всяка нискоенергийна сграда отговаря на изискванията за жилищни субсидии.

Енергийно ефективна къща

Енергийно ефективната къща е в порядъка между 10 kWh/m²a и 25 kWh/m²a , което я поставя между пасивната и нискоенергийната къща по консумация на енергия.
В енергийно ефективната къща има някои показатели, които трябва да се спазват. Те обаче не са толкова строги, колкото в пасивната къща. U-стойността на прозорците трябва да е равна на 1,1, докато при пасивната къща същият коефициент не бива да надвишава 0,8.

Пасивна къща

Пасивната къща има енергиен показател от 10 kWh/m2а съгласно директивата на Австрийския институт за строителна технология. Тази стойност обаче е валидна само в Австрия и съответства на 15 kWh/m²a съгласно ПППК (тази стойност е валидна международно). Пасивната къща е физическият оптимум по отношение на потреблението на енергия.

Сертификат за енергийните характеристики

Къщи с допълнителен добив на енергия

Къща с нулева консумация на енергия

Този термин все още не е официален. Някои експерти виждат в тази посока развитието на стандарта за пасивните къщи. Общо взето, това е сграда, която сама си произвежда енергия, най-вече чрез фотоволтаични съоръжения.
Къщата с нулева консумация на енергия постига нулеви сметки чрез комбинация от намалена нужда от енергия и самогенерирано електричество. В определени периоди от годината би се наложило търсене на допълнителна енергия (най-често през зимата), докато през останалото време може да се произвежда в излишък. За това една такава къща изисква мерки за компенсиране на тези различия. За момента решението е включване към общата мрежа, но в бъдеще може да се помисли за „складиране“ на излишната енергия.

Енергийна къща „Плюс“

ЕКП изглежда като следващата логична стъпка след пасивната и къщата с нулева консумация на енергия. Тя би произвеждала повече енергия, отколкото консумира, така че производството на излишък да влияе на годишния баланс.
Както при къщата с нулева консумация на енергия, и тук трябва да се намери начин да се компенсира недостигът (връзка с мрежата или склад за излишната енергия). Отправна точка за проектирането на такава къща най-вероятно ще бъдe пасивната къща „Плюс“.

Енергийно независима къща

Това не е сграда с балансиран или положителен баланс, но за сметка на това е напълно независима от доставчиците на енергия. Енергийно независимата къща не се нуждае от връзка с мрежата, тъй като не се нуждае от външна енергия. Тя има налична по всяко време, и то собствена. Самозадоволяването на енергийните нужди на къщата се извършва от възобновяеми източници.

Строителство с почти нулево потребление на енергия

Според директивата за енергийно представяне на сгради строителство с почти нулево потребление на енергия означава „сграда с много добро енергийно ефективно представяне. Почти нулеви или много ниски изисквания за енергия, които до голяма степен трябва да бъдат покривани от възобновяеми източници.” Следва къщите да консумират много малко енергия, която също да се предоставя от възобновяеми източници. Транспонирането на тази директива в националното законодателство в страните членки е в процес на разработка. От резултатите ще зависи как тази сграда ще бъде класифицирана.

Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Безплатен каталог

  1. Теми
  2. Популярни

Абонирайте се за бюлетин

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Мултибетон - Система за р…

Мултибетон - Система за реновация

СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПОВЕЧЕ ОТ 20 МИЛИОНА ЖИЛИЩА В ЕВРОПА ЩЕ БЪДАТ РЕНОВИРАНИ ПРЕЗ С...

Без компромис с дограма о…

J&MengineeringLTDе представител за България на словенската фабрика JELOVICA - един от во...

Trespa Meteon-авангардни …

Trespa Meteon-авангардни решения за вентилируеми фасади

От мечта към реалност Архитектурата ни предоставя възможност да мечтаем. Да прокарваме вр...

Вашият дом по програма за…

Вашият дом по програма за енергоефективни къщи от Ytong

Маршрутът към вашия Нов Дом 1.ИЗБОР НА ПРОЕКТ Харесайте проект за Вашия парцел Сключете ...

Зелени покриви от фирма „…

Зелени покриви от фирма „Index”

ПОКРИВ – ГРАДИНА - естетично и надеждно решение за плоски покрив Хидро и топлоизолационен д...

Двупластова битумна хидро…

Двупластова битумна хидроизолация за обърнат покрив с мембрани на фирма „Index”

ОБЪРНАТ ПОКРИВ – гарантирано дълготрайно решение за плоски покриви Хидро и топлоизолационен...

Съвременни енергоефективн…

Съвременни енергоефективни продукти за зидария и изолации

Чудите се от какво да бъдат направени стените на вашия дом? Искате да имате ниски сметки за ...

МУЛТИБЕТОН - показатели з…

МУЛТИБЕТОН - показатели за качество

Повече от 40 години МУЛТИБЕТОН е пионер в масовото производство на модерно подово отоплени...

Стирофом-официален партнь…

Стирофом-официален партньор на МОК

Запознайте се с Dow Chemical Company – компанията дълголетник с младежки хъс и предприемчиво...

Последвайте ни

Passive-PLUS.com е предназначен за всички, които планират или започват ремонтни дейности на съществуващи къщи и сгради или стартират строителство на нов дом.