Борислав Дивизиев, „Ксела България“: Прозрачност, фиксирана цена и ясен срок за строителсво – това са предимствата на програмата „Вашият дом“

Monday, 01 June 2015 05:48

Изпитвали ли сте удовлетворение от добре свършена работа? Ако да, значи разбирате как се почувствахме ние, Passive-PLUS.com, когато наша читателка се свърза с редакцията, заинтересувана от програмата „Вашият дом“ на дружеството „Ксела България“, производител на YTONG и на топлоизолационните плочи Multipor, за която съобщихме преди 3-4 месеца. Това беше наша цел и мечта – освен да Ви информираме, да бъдем и свързващото звено между Вас, нашите читатели, и фирмите от строителния сектор, които са в авангарда в използването на модерните строителни и енергийно-ефективни технологии. Разбира се, ние не само свързахме нашата читателка с фирма „Ксела“, но и присъствахме на срещата, зарадвани от възможността да бъдем част от това начинание. Надяваме се страните да стигнат до споразумение и след време да можем да Ви запознаем и с резултатите от сътрудничеството.

На първо време използвахме случая и взехме импровизирано интервю от г-н Борислав Дивизиев, мениджър ключови клиенти в „Ксела“ и основен двигател на програмата „Вашият дом“.

Г-н Дивизиев, бихте ли представили накратко този уникален за България проект?

Това е строителна програма, разработена от "Ксела България, улесняваща инвеститорите, които искат да построят еднофамилна къща. Тя предлага:

 • - избор на предварително изготвен проект

 • - фиксирана цена за изпълнение на строителство

 • - материали от водещи производители с гарантирано качество и енергоефективност

 • - избор на строителна фирма на регионален принцип

 • - предварително подготвени договори без скрити условия и рискове за клиента

 • - подготовка на необходимата документация за получаване на строително разрешение и за въвеждане в експлоатация на обекта

 • - осъществяване на строителен надзор

Партньори на програмата са доказани професионалисти в строителния сектор: архитекти, строителни фирми, производителни на строителни материали, надзорни фирми, агенции за недвижими имоти и кредитни консултанти.

Проектите по програмата са остойностени за основните региони на страната – София, Пловдив, Варна и Бургас. Фиксираната цена включва проектиране, строителство, изваждане и движение на документи, осъществяване на строителен надзор. Причината за ниската цена на проектите е в изцяло новия подход, върху който се основава програмата. Цената е оптимизирана на ниво проект, строителство, цени на материали. Клиентът не заплаща печалба на предприемач, защото в тази програма такъв няма.

 

Качествата на къщите надвишават значително изискванията на нормите за енергийна ефективност, което гарантира едно комфортно обитаване и ниски сметки за отопление през зимата и климатизация през лятото.

Какво трябва да осигури клиента, за да му построите къща? Какво е включено в обявената цена на проектите?

Клиентът трябва да разполага с парцел с възможност за застрояване и осигурени външни връзки с експлоатационните дружества (ток, вода, канал). Цената на къщите включва проекта и строителството на готова къща с фундаменти, носеща конструкция, покривна система, мазилки, дограми, изградена вътрешна ВиК и електро мрежа, подова замазка и шпакловани стени и тавани, както и вече споменатите допълнителни услуги от програмата.

Разкажете повече за договорите между клиентите и строителните фирми, проектантите. Как се осъществява връзката между вас като организатори, фирмите, които всъщност са ангажирани в построяването на къщата, и клиента?

"Ксела" осигурява пакет от предварително изготвени договори, съгласувани с партньорите по програмата. Те съдържат изчерпателна информация, свързана със строително-инвестиционния процес, така че още от самото начало да дадат яснота и прозрачност за клиента. По този начин се избягват недоразумения по време на самото строителство и се гарантира интересът на клиента.

Тези договори защитават кои точно интереси на клиента? Как се гарантира качеството на изпълнение?

Договорите обхващат всички аспекти на инвестиционния процес. Фиксираният срок на строителство е шест месеца – от откриване на строителната площадка до завършване на сградата и подписването на акт 15. Определен е начинът на плащане, специфицирани са предвидените за използване материали, приложени са подробни количествени сметки. Допълнителен контрол по време на строителството се осъществява от надзорна фирма. За качественото изпълнение на строителните работи разчитаме и на нашите партньори: "Брамак" за покривните системи, "Баумит" за мазилките и шпакловките и "Ролпласт" за дограмата. Освен с предоставяне на преференциалните търговски условия, те се ангажират и с обучения на строителите, което е допълнителна гаранция за качеството на изпълнение.

Как върви дотук този проект? Колко къщи сте построили? Какви са отзивите?

Още със старта си строителната програма се радва на голям интерес, дори и сред хората, на които им предстои покупка на апартамент. Започнахме с три проекта. След получена обратна връзка от заинтересовани клиенти разработихме още два с по-малки размери – къща "Вега", която е двуетажна с площ от 129 кв.м, и къща "Астра", едноетажна, с площ от 78 кв.м – като решения за клиенти, разполагащи с по-ограничени средства.

В ход е първата реализация, при която първоначалният проект претърпя известни промени, за да отговори максимално на нуждите на инвеститора.

От цялата тази комплексна услуга какво се харесва най-много на клиентите, какво споделят те?

Предимствата на програмата, които клиентите най-високо оценяват, са качествените проекти и ясните условия за тяхната реализация.

Тоест няма опасност от 48 хиляди цената да стане 78 хиляди в някакъв момент...

Цената може да се увеличи само в случаи, в които клиентът пожелае промяна в параметрите на проекта – площ, разпределение, материали, както и използването на услуги извън обхвата на програмата, като например вертикална планировка на терена, озеленяване, дворни настилки и т.н.

Макар да е нова програмата, имате вече някакъв опит. Има ли слаби места, къде има проблемни звена в целия процес?

Отчитаме, че към момента разполагаме с ограничен брой проекти. Имаме намерение те да се увеличават в бъдеще, за да можем да отговорим на разнообразните изисквания и нужди на клиентите. Също така смятаме да разширим кръга от партньори и да предложим допълнителни услуги. Например по-голям избор на фасадни решения, дограма и покривни системи, които са предварително остойностени.

Вие споменахте партньорите, с които работите за покривната конструкция, за дограмата, за мазилките. А строителните фирми, с които работите?

Изпълнителите, ангажирани в програмата са с дългогодишен опит на българския пазар и са подбрани на регионален принцип – за Софийска, Пловдивска, Бургаска и Варненска области. Предстои програмата да се развива и да обхване и други региони на страната.

нези от Вас, които искат да си припомнят подробностите по програмата „Вашият дом“, могат да погледнат тук.

Rate this item
(5 votes)
Read 3357 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Безплатен каталог

10-та международна конференция „Фасилити мениджмънт: Реализация в България“

 1. Теми
 2. Популярни

Абонирайте се за бюлетин

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Мултибетон - Система за р…

Мултибетон - Система за реновация

СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПОВЕЧЕ ОТ 20 МИЛИОНА ЖИЛИЩА В ЕВРОПА ЩЕ БЪДАТ РЕНОВИРАНИ ПРЕЗ С...

Без компромис с дограма о…

J&MengineeringLTDе представител за България на словенската фабрика JELOVICA - един от во...

Trespa Meteon-авангардни …

Trespa Meteon-авангардни решения за вентилируеми фасади

От мечта към реалност Архитектурата ни предоставя възможност да мечтаем. Да прокарваме вр...

Вашият дом по програма за…

Вашият дом по програма за енергоефективни къщи от Ytong

Маршрутът към вашия Нов Дом 1.ИЗБОР НА ПРОЕКТ Харесайте проект за Вашия парцел Сключете ...

Зелени покриви от фирма „…

Зелени покриви от фирма „Index”

ПОКРИВ – ГРАДИНА - естетично и надеждно решение за плоски покрив Хидро и топлоизолационен д...

Двупластова битумна хидро…

Двупластова битумна хидроизолация за обърнат покрив с мембрани на фирма „Index”

ОБЪРНАТ ПОКРИВ – гарантирано дълготрайно решение за плоски покриви Хидро и топлоизолационен...

Съвременни енергоефективн…

Съвременни енергоефективни продукти за зидария и изолации

Чудите се от какво да бъдат направени стените на вашия дом? Искате да имате ниски сметки за ...

МУЛТИБЕТОН - показатели з…

МУЛТИБЕТОН - показатели за качество

Повече от 40 години МУЛТИБЕТОН е пионер в масовото производство на модерно подово отоплени...

Стирофом-официален партнь…

Стирофом-официален партньор на МОК

Запознайте се с Dow Chemical Company – компанията дълголетник с младежки хъс и предприемчиво...

Последвайте ни

Passive-PLUS.com е предназначен за всички, които планират или започват ремонтни дейности на съществуващи къщи и сгради или стартират строителство на нов дом.