Гена Събева: В екипа от архитекти, строителни инженери, ВиК и ел. специалисти трябва задължително да има и интериорен дизайнер

Monday, 28 April 2014 12:29
Гена Събева Гена Събева

Инженер и дизайнер, Гена Събева е основен двигател на Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ) – неин инициатор, съучредител и настоящ председател. Учи интериорен и пространствен дизайн в Германия, Италия и България.

Когато изграждаме дома си, поверяваме строителството на архитекти и инженери, но като че ли по традиция битува схващането, че интериорният дизайн е работа "семейна", нещо, с което всяка домакиня може и трябва да се справи сама. До каква степен това все още е така? Какво се е променило в нагласата на българина по този въпрос в последните години и десетилетия, госпожо Събева?

Мисля, че ако архитектурните и инженерните специалисти не бяха задължителни, българинът щеше да си строи и проектира сам и къщите, и конструкциите, не само интериора. Това е и целта на нашата асоциация – да популяризира професията на интериорния дизайнер. Ние бихме искали наемането на интериорни дизайнери да стане масова практика, защото от вече 20 години университетите подготвят специалисти в тази област. Тази професия досега е изпълнявана от архитекта. Той прави интериорния проект в строителните книжа. Наша задача е да направим някои законови промени, за да може интериорният дизайнер да стане легитимен и да работи това, за което е учил. Разбира се, има хора, които са завършили нещо друго – скулптура или художествено училище, дори средно училище, които също се справят доста добре, дори изключително в някои случаи. Така или иначе, нашата цел е да научим всеки един, който тръгва да преустройва жилище, да купува ново или старо такова, да строи къща, всеки един, който събира екип от архитекти, инженери, ВиК специалисти, да помисли и за интериорен дизайнер в екипа. Той ще посъветва как помещенията да бъдат осмислени функционално, да се осмислят площите, така че да няма нищо излишно, всичко да бъде премерено. Неща, които забелязвам, че липсват в много от архитектурните проекти – много излишни площи в иначе малко жилище, нефункционално, трудно за обзавеждане.

Тоест, идеалният вариант е архитектът и интериорният дизайнер да работят съвместно от самото начало на проекта?

Точно така! Защото, когато се реши, че тук ще има спалня, ясно е, че трябва да има контакти отстрани. Това трябва да вземат предвид архитектът и ел.специалистът. Понякога се играе с мащабите. Архитектурният и интериорният мащаб са различни. От архитектурния проект човек остава с впечатлението, че в едно помещение могат да се поставят две легла и гардероб, а то всъщност не може. Конструкцията също има отношение към интериора. Ако в най-хубавата част на помещението сложите колони, това променя из основи вида му и съответно обзавеждането му. Напоследък са много модерни раздвижените архитектурни форми, които обаче са много трудни за обзавеждане. Една стая с пет ъгъла се обзавежда по различен начин, губи се много площ и т.н. Бих посъветвала всеки, който иска да направи цялостно решение за дома си, да се посъветва със специалист.

Къде е балансът? С кое можем да се справим сами и за какво ни е нужен интериорен дизайнер?

Сигурна съм, че човек познава най-добре собственото си тяло. Но не го лекува сам, а ходи на лекар. Същото важи и за интериора. Всеки може да подреди едни мебели, да избере цвят, но дали хората знаят как въздействат цветовите решения, претрупаните помещения и изобщо средата, в която живеем? Защото средата е третата ни кожа – първата е нашата собствена, втората – дрехите, а третата – интериорът. Един добър интериорен дизайнер може да чете по интериора и да съди за обитателя. Естествено в дома ръководна роля има домакинята. Интериорният проект не представлява личното желание на дизайнера, то е съвместен проект. Специалистът прави проекта в зависимост от нуждите и желанията на този, който ще обитава дома.

Възможно ли е естетическото чувство да се възпитава? Променило ли се е нещо в последните години?

В последните 20 години хората пътуват. Затова виждаме къщи с различен вид – например средиземноморски. Същото важи и за интериорите. Хората ходят по изложения и то не само в България. Преди години, когато не можеше да се пътува, интериорите бяха изключително еднообразни – бежово-кафяво, секция, маса, телевизор, мека мебел тип „Ловеч“. Това беше. Нещата се промениха. Има и някои крайности. Хората се хвърлят в модата, но след пет години интериорът им изглежда вече евтино. Всеки трябва да се съобразява с неговия начин на живот.

Какви хора наемат интериорни дизайнери за обзавеждане на дома си? Позволимо ли е това за средностатистическия българин?

Масово битува схващането, че само богатите хора използват услугите на интериорни дизайнери. Но това не е така. Ако трябва с една дума да кажа кои хора наемат специалисти по обзавеждане – това са интелигентните хора. Кой е интелигентен човек? Този, който прави разлика. Има богати хора, които ползват дизайнери, има и богати, които не ползват. Но има и много средностатистически българи, предимно млади семейства, които са стигнали до извода, че е по-добре да направиш нещо както трябва от самото начало, отколкото после да го преправяш.

Как да преценим кой дизайнер е добър? Само въпрос на вкус ли е – да изберем този дизайнер, чиито интериори ни харесват, или има и друга тайна за професионализма им?

Като с всяко нещо, много е важно възложителят и изпълнителят да си допадат като хора. Процесът на проектиране и изпълнение на интериорния дизайн понякога отнема много време. Ако двете страни се харесват, имат си доверие, нещата се получават. Да се избира само по препоръка, защото дизайнерът е направил нещо някъде добре, не винаги работи. Защото конкретният случай може да е различен, изискванията да са други. Важно е да има избор. Затова бихме искали хората да търсят нашата асоциация, за да могат да си изберат дизайнер. Дизайнерите са различни, някои от тях са специализирани в проектирането на определен тип дизайни.

Ако все пак човек реши сам да обзаведе жилището си, какви биха били Вашите препоръки?

Моят съвет е: „Никога не претрупвайте!“ Да има въздух между мебелите, така че те да могат да се виждат, да акцентират и да се ползват. Формата следва функцията. Не може да си сложите огромна холова мебел в малка къща и да прескачате нещо, за да стигнете до нея. Има и такива случаи. Купуват се скъпи големи дивани заради марката. А няма къде да се сложат. Първо трябва да се осмисли кое за какво ще се ползва и да се сложат неща, които наистина ще се ползват, а не защото са актуални, модерни, някой ни ги е подарил или са останали от не знам къде си. Нека да има пространство! Другото, което бих дала както съвет, е човек, когато тръгне да избира цветовете по стените, да бъде много внимателен. Ако направи стената червена, което е много модерно напоследък, тази червена стена ще ви влияе всеки ден, защото е много активна. Нека хората да си отворят гардероба и да погледнат какви дрехи носят и тогава да избират цвета на спалнята, на хола и кухнята. Има някои стандартни цветове, като оранжевото например, за което се смята, че създава усещане за това да се храниш повече, но аз не смятам, че всеки трябва да си боядиса кухнята оранжева. Всеки човек е индивидуален, точно затова и интериорите са индивидуални. Ето защо интериорният дизайнер трябва да схване много добре това, което клиентът иска, а то е най-трудната част.

Passive-PLUS.com е медия за къщите на бъдещето – енергийно ефективни, щадящи околната среда, функционални. Има ли тенденции във вътрешната архитектура, които да отговарят на подобни изисквания, да работят за промяна на философията на вътрешната среда или добрите стари принципи на обзавеждането ще важат и занапред?

Добрите стари принципи винаги важат – вчера, днес и утре. Но определено има тенденция към повишена употреба на естествени материали. Също цветово – меките, пастелни, естествени тонове са актуални напоследък. Има обаче големи мебелни играчи на пазара, които диктуват до голяма степен как да бъде обзаведен средностатистическият дом.

Какво още бихте искали да споделите?

Всички жени са родени интериорни дизайнери. Не искам да изключвам мъжете, но те са малък процент. На жените обаче този усет им е вроден. Въпреки това има нужда от специалисти. Домашната обстановка оказва изключително въздействие върху характера на човека. Няма как на балкона ти да бъде склад, всичко да е затворено, вътре да няма място и ти да си творец. Няма как да стане това нещо. А в България всичко е натъпкано с изключително много вещи и неща, дори къщите по селата, дворовете им. Характерно за нас е, че нищо не довършваме – по къщите си, по обзавеждането си. Правено-недоправено. Това не е така в Западна Европа. Трябва от малки децата да се учат на неща като отношение към хората и на това как да подредиш дома си.

Как изглежда Вашият дом отвътре? Доколко е еклектичен, доколко следва някакъв стил?

Не е еклектичен, по-скоро класически стил. Просторен. Избрала съм светли тонове. Правен е преди десетина години, но няма нещо, което искам да променя или махна. Има хора, които искат всяка година нещо да променят вътре. Аз не съм така.

Rate this item
(0 votes)
Read 924 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Безплатен каталог

10-та международна конференция „Фасилити мениджмънт: Реализация в България“

  1. Теми
  2. Популярни

Абонирайте се за бюлетин

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Мултибетон - Система за р…

Мултибетон - Система за реновация

СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПОВЕЧЕ ОТ 20 МИЛИОНА ЖИЛИЩА В ЕВРОПА ЩЕ БЪДАТ РЕНОВИРАНИ ПРЕЗ С...

Без компромис с дограма о…

J&MengineeringLTDе представител за България на словенската фабрика JELOVICA - един от во...

Trespa Meteon-авангардни …

Trespa Meteon-авангардни решения за вентилируеми фасади

От мечта към реалност Архитектурата ни предоставя възможност да мечтаем. Да прокарваме вр...

Вашият дом по програма за…

Вашият дом по програма за енергоефективни къщи от Ytong

Маршрутът към вашия Нов Дом 1.ИЗБОР НА ПРОЕКТ Харесайте проект за Вашия парцел Сключете ...

Зелени покриви от фирма „…

Зелени покриви от фирма „Index”

ПОКРИВ – ГРАДИНА - естетично и надеждно решение за плоски покрив Хидро и топлоизолационен д...

Двупластова битумна хидро…

Двупластова битумна хидроизолация за обърнат покрив с мембрани на фирма „Index”

ОБЪРНАТ ПОКРИВ – гарантирано дълготрайно решение за плоски покриви Хидро и топлоизолационен...

Съвременни енергоефективн…

Съвременни енергоефективни продукти за зидария и изолации

Чудите се от какво да бъдат направени стените на вашия дом? Искате да имате ниски сметки за ...

МУЛТИБЕТОН - показатели з…

МУЛТИБЕТОН - показатели за качество

Повече от 40 години МУЛТИБЕТОН е пионер в масовото производство на модерно подово отоплени...

Стирофом-официален партнь…

Стирофом-официален партньор на МОК

Запознайте се с Dow Chemical Company – компанията дълголетник с младежки хъс и предприемчиво...

Последвайте ни

Passive-PLUS.com е предназначен за всички, които планират или започват ремонтни дейности на съществуващи къщи и сгради или стартират строителство на нов дом.