Артус Файст: Подово-стенното отопление създава най-приятното чувство за комфорт, защото еволюционно човекът е приспособен към лъчистата топлина

Wednesday, 21 May 2014 09:19

Артус Файст е основател и собственик на МУЛТИБЕТОН – пионерът в масовото производство на модерно подово отопление. Първият МУЛТИБЕТОН е монтиран през 1967 г. В края на 70-те години със системите МУЛТИБЕТОН са оборудвани повече от 100 000 самостоятелни жилища. Компанията има над 20 представителства в Европа и Северна Африка.

 

Г-н Файст, началото на Вашата компания е вече доста далеч назад във времето. Ще ни кажете ли най-важното за нея, изкристализирало през годините?

Да, мина доста време. Разработваме и произвеждаме системите си повече от 40 години. Мисля, че ключовата дума е качество. Готовите продукти на МУЛТИБЕТОН се тестват няколко пъти в годината от различни независими институции. Това е гаранция, че качеството отговаря на очакванията на клиентите ни. Същото важи и за суровините, които използваме за производството – те се преработват внимателно и прецизно, за да постигнем възможно най-добрата адаптация към замазката и оптимално топлоотдаване. Нашата фирма дава 30-годишна гаранция за тръбите! Освен това клиентите получават допълнителна 10-годишна гаранция от реномирана немска застрахователна компания. Можете ли да си представите, че от създаването си до сега МУЛТИБЕТОН никога не е ползвал застраховката!

 

Каква е тайната на дълготрайността на Вашите продукти?

Тази тайна е отдавна известна – системите на МУЛТИБЕТОН се монтират само в топло състояние и под налягане на вода. Така полагането става без напрягане и извивания. Този метод удължава максимално живота на системните тръби. Термомонтажът е задължителен при прилагането на метода на модулацията на МУЛТИБЕТОН, тъй като студените тръби не са достатъчно гъвкави, за да бъдат положени правилно от гледна точка на термодинамиката. Освен това сме разработили специална метална клипсшина, с която фиксираме тръбите към основата. Тя допълнително армира замазката и има подобно на нейното разширение. Така фиксирани тръбите не са подложени на напрежение.

 

Знаем, че имате специална система за полагане на тръбите. Бихте ли ни я обяснили?

Първо ми се иска да отбележа, че системите за отопление и охлаждане на МУЛТИБЕТОН се разполагат невидимо в замазката на пода или стената. По този начин никога не се прахосва жилищна площ и нищо не пречи на интериорните решения в жилището.

Начинът на полагане на тръбите МУЛТИБЕТОН в пода и стените се определя съгласно метода за модулация на МУЛТИБЕТОН. Казано по-просто, отдаването на топлината се осъществява, където и колкото е необходимо. Например при прозорците и външните стени е нужно повече топлина. По площите в средата на помещението е необходимо да се положи много по-малко количество тръби. По този начин помещенията не се топлят прекомерно, а подът остава приятно затоплен. Този микроклимат на помещението се възприема от обитателите като много приятен и освен това е здравословен. Обикновено, когато човек се чувства добре, работоспособността му е най-висока. Топлинният баланс е изравнен и за тялото се постига оптимална температура. Допълнително са установени и други критерии, които оказват влияние върху комфорта на живот в помещенията, например циркулацията и влажността на въздуха, температурата на обграждащите площи, температурата на въздуха, времето на престой, гъстотата на населване,  дрехите, видът дейност, извършвана в помещението, и здравословното състояние.

 

Как можем да определим коя е оптималната температура? Това не е ли индивидуално усещане?

Да, така е. Термичният комфорт не е точна величина. В зависимост от различните фактори при еднакви температури в помещението всеки човек усеща оптималния микроклимат по различен начин. Когато проектантът или инвеститорът попитат за подово отопление МУЛТИБЕТОН, те поставят и въпроса за здравословна и комфортна температура на повърхностите. Средната стойност на тази температура е 24 º С, но чувствителните към студа крака карат човек да предпочита по-високи температури (около 26 ºС) на повърхности с добра топлопроводимост (примерно плочки). На мокет (ниска топлопроводимост) човек се чувства много комфортно още при температура от 23 ºС.

Поради тези причини европейската норма предписва максимална температура на повърхностите в зоните на продължителен престой от 29 ºС, в баните от 33 ºС и по външния контур от 35 ºС. Относно влажността на въздуха в сградите стойностите се разглеждат в два диапазона: при температура в помещението 22 ºС е възможно относителната влажност да се движи между 20% и 75%, за да се възприема като приятна. От хигиенни и здравословни съображения е за предпочитане относителната влажност да е в границите от 40% до 60%.

 

Каква е заслугата на МУЛТИБЕТОН за подобряване на топлинния комфорт?

Както вече стана въпрос, компанията започва разработките на алтернативни отоплителни системи в средата на 60-те години. Още тогава си поставихме за цел да постигнем възможно най-висок термичен комфорт за хората. Тъй като мнозина се оплакват, че им е студено на краката, ние бързо се насочихме към подовото отопление. В средата на 70-те години двамата с проф. Колмар работихме много интензивно върху идеите си, като винаги сме ги поставяли на научна основа. В резултат на съвместната ни работа се появиха методът за модулация на МУЛТИБЕТОН и патентите на Колмар и Файст. Колкото и нескромно да звучи, още тогава подово-стенното отопление на МУЛТИБЕТОН получи широко признание в бранша и до днес е определящо за енергийно ефективното отопление. В следващите десетилетия специалистите се убедиха, че подово-стенното отопление е добро за здравето и създава усещане за уют и комфорт.

 

Как МУЛТИБЕТОН се вписва в съвременните екологични тенденции?

МУЛТИБЕТОН  винаги е мислил екологично, дори когато това още не беше толкова модерно. Още от 70-те години на миналия век разработвахме нашите системи така, че да пестят енергия. Сега това е по-актуално от всякога. Цените на газа, тока и нефта се качват и хората очакват жилищата им да бъдат оборудвани с изгодни отоплителни системи. Ниската консумация на енергия за отопление със системите на МУЛТИБЕТОН се постига посредством патентования метод за позициониране в помещенията и геометрията на полагане. Благодарение на това хората възприемат отдаваната топлина повече като директна лъчиста топлина, което създава чувство на комфорт, тъй като еволюционно човек се е приспособил към абсорбиране на директна слънчева топлина. Стените, таваните и мебелите също се темперират, което създава приятно усещане поради минималните разлики в температурите на отделните обекти в помещението. Така се постига много бързо приятно чувство за комфорт за обитателите на жилището. Подовото отопление на МУЛТИБЕТОН се експлоатира с ниски температури на водата в отоплителната система. Влажността на въздуха се запазва в голяма степен близка до естествената, което е полезно за здравето на обитателите.

И още по-конкретно на въпроса Ви – МУЛТИБЕТОН е истинска зелена компания! Системите ни щадят ресурсите на земята. Компонентите им може да бъдат 100 % рециклирани и са 100 % енергоефективни.  Нашите производствени машини се захранват с възобновяема енергия от водна централа и така спестяват огромни количества въглероден двуокис.

 

Какво още е специфичното за МУЛТИБЕТОН?

Начинът на работа. Начинът, по който клиентът може да планира какво му е необходимо. Нашата компания е разработила собствена програма, с чиято помощ проектантите могат индивидуално, за всеки строителен обект, да изчислят необходимата мощност на отоплителната система и начина за полагане на системните тръби, за да се постигне висока икономичност. МУЛТИБЕТОН самостоятелно е разработил цялата програма от концепцията, дизайна на екраните до цялостното програмиране. Основно преимущество на програмата е планът на монтаж с CAD начертаните системни тръби за целия строителен обект. Програмата е уникална както като идея, така и като реализация. Благодарение на нея специалистът може да обясни на клиентите си метода за полагане на МУЛТИБЕТОН по целия проект. По същия начин се изчислява и пасивното охлаждане, индивидуално за всяка система и за всеки строителен обект.

{jcomments on}

Rate this item
(0 votes)
Read 1005 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Безплатен каталог

10-та международна конференция „Фасилити мениджмънт: Реализация в България“

  1. Теми
  2. Популярни

Абонирайте се за бюлетин

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Мултибетон - Система за р…

Мултибетон - Система за реновация

СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПОВЕЧЕ ОТ 20 МИЛИОНА ЖИЛИЩА В ЕВРОПА ЩЕ БЪДАТ РЕНОВИРАНИ ПРЕЗ С...

Без компромис с дограма о…

J&MengineeringLTDе представител за България на словенската фабрика JELOVICA - един от во...

Trespa Meteon-авангардни …

Trespa Meteon-авангардни решения за вентилируеми фасади

От мечта към реалност Архитектурата ни предоставя възможност да мечтаем. Да прокарваме вр...

Вашият дом по програма за…

Вашият дом по програма за енергоефективни къщи от Ytong

Маршрутът към вашия Нов Дом 1.ИЗБОР НА ПРОЕКТ Харесайте проект за Вашия парцел Сключете ...

Зелени покриви от фирма „…

Зелени покриви от фирма „Index”

ПОКРИВ – ГРАДИНА - естетично и надеждно решение за плоски покрив Хидро и топлоизолационен д...

Двупластова битумна хидро…

Двупластова битумна хидроизолация за обърнат покрив с мембрани на фирма „Index”

ОБЪРНАТ ПОКРИВ – гарантирано дълготрайно решение за плоски покриви Хидро и топлоизолационен...

Съвременни енергоефективн…

Съвременни енергоефективни продукти за зидария и изолации

Чудите се от какво да бъдат направени стените на вашия дом? Искате да имате ниски сметки за ...

МУЛТИБЕТОН - показатели з…

МУЛТИБЕТОН - показатели за качество

Повече от 40 години МУЛТИБЕТОН е пионер в масовото производство на модерно подово отоплени...

Стирофом-официален партнь…

Стирофом-официален партньор на МОК

Запознайте се с Dow Chemical Company – компанията дълголетник с младежки хъс и предприемчиво...

Последвайте ни

Passive-PLUS.com е предназначен за всички, които планират или започват ремонтни дейности на съществуващи къщи и сгради или стартират строителство на нов дом.