Проф. Димитър Назърски: Трябва да мислим в перспектива, експлоатационните разходи са по-големи от строителната стойност

Wednesday, 16 July 2014 10:48

Проф. д-р инж. Димитър Назърски е бил ръководител на Катедра „Строителни материали и изолации“ на УАСГ. Специализирал е в областта на енергийната ефективност и топлоизолационните системи на сградите в университетите в Манчестър, Щутгарт и Хелзинки. Член е на Управителния съвет на Българската асоциация по изолации в строителството. Участвал е в написването на пет учебника и учебни помагала по дисциплините „Строителни материали“ и „Строителни изолации“, два от които самостоятелно разработени.

 

Проф. Назърски, не знаем дали следите нашата рубрика „На живо от Вавилон“, в която онлайн проследяваме построяването на една еднофамилна къща. В момента нашите герои трябва да изберат топлоизолация и, тъй като срещат затруднения, решихме да им помогнем със съвет от Вас – безспорният авторитет в областта на топлоизолациите.

Какви са подходящите топлоизолации, които биха могли да се използват при такъв тип сграда?

При еднофамилни къщи е добре да се тръгне още от градивните материали, с които се изпълняват фасадните стени. Те трябва да бъдат с добри топлоизолационни качества. В това отношение най-доброто, което се предлага в България, са порокерамичните блокове и газобетоновите блокове.

След това вече се пристъпва към полагането на външната топлоизолационна система. Тя може да се изпълни с пенопласти от типа на пенополистирена – експандиран или екструдиран. Може да се използват и плоскости от полиуретан. Важно е да се знае, че дебелината на плоскостите трябва да бъде минимум 10 см, а още по-добре – 12 см. Добър вариант са и плоскостите от каменни и стъклени вати с дебелина 12-13 см, ако искаме къщата да е енергийно ефективна. Фирма „Ксела“ предлага външна топлоизолационна система, която се базира на газобетон с много малка обемна плътност – 115 кг/м3, който има коефициент на топлопроводимост 0,04 – 0,045. Тази топлоизолация може да се съчетае със зидарийните тела на същата фирма.

Ние говорим предимно за топлоизолацията на стените, но пропускаме прозорците. Остъклените части на една сграда заемат доста голям процент от площта на стените. За еднофамилните къщи това са някъде около 35-40 %, а в някои случаи до 45 % от околната повърхност на сградата. В случая по-важен е стъклопакетът, а не дограмата. Не е от такова значение дали дограмата е три-, пет- или седемкамерна, защото тя заема 10-12 % от общата площ на прозорците. Но качеството на стъклопакета е много важно. Обикновено стъклата са две, като е хубаво вътрешното стъкло да е нискоемисионно, тоест т. нар. К-стъкло – от вътрешната му страна е нанесен слой от сребърен оксид, който отразява около 90 % от насочения към него топлинен поток. Това ще задържа топлината през зимата. За летния сезон пък външното стъкло трябва да е с такъв К-слой, но с различни параметри, защото инфрачервеният спектър на слънчевите лъчи е с по-голяма дължина на вълните от дължината на вълните, излъчвани от отоплителните тела. Такъв стъклопакет е добър. Още по-добрият вариант е стъклопакетът да е от три стъкла с два въздушни слоя между тях, за да се стигне до коефициент на топлопреминаване от порядъка на 0,7 – 0,4. Но и да се постигне коефициент 1 също е много добре, при положение, че в момента за стандартните прозорци той е някъде 1,7-2. На практика остъклените части на фасадата са топлинни мостове и колкото е по-малка тяхната топлопроводимост, толкова по енергийно ефективни са сградите.

Необходимо ли е да се правят такива вложения, като се има предвид, че нормативните изисквания не са чак толкова високи?

Моят съвет е при изграждането на новия дом да се мисли в перспектива, той да се направи така, че да отговаря на бъдещите изисквания за енергийна ефективност. Тази перспектива дори не е толкова далечна – от 2018 г. обществените, а от 2020 г. и жилищните сгради трябва да бъдат с енергийна ефективност близка до тази на нулевата сграда – тоест разходът на енергия (за отопление, климатизация, топла вода и осветление) по време на експлоатацията не трябва да надвишава 15 кВтч/м2 за година. Това е много амбициозна задача, но такива са изискванията на Европейския съюз.

За да илюстрирам какви са икономическите ползи от вложението в добра топлоизолация, ще направя една бърза сметка. Дори да е груба и приблизителна, пак ще е показателна. Взимаме, да речем, една сграда със застроена площ около 150 м2. Ако е квадратна, обиколката й ще е 50 м. Нека да е триетажна, с цокъл, за да е примерно десет метра висока. Значи околната й повърхнина е 500 м2. От тях 35 % са прозорци. Тоест 65 % са топлоизолираните стени. Това прави някъде около 330 м2. Искаме да сложим експандиран пенополистирен. В единия случай дебелината му е 8 см, за да ни излезе по-евтино, а в другия – 12 см, за да стане изолацията както трябва. Разликата от 4 см прави около 13 м3. Ако цената на 1 м3 от експандирания полистирен е 80 лв., оскъпяването за по-качествена изолация е около 1000 лв. Това е еднократно вложение, което ще се избие още първата година, защото разходът на енергия при такава топлоизолация е много нисък. При нас проблемът е, че всеки говори за строителна стойност, но никой не отчита координатата време, никой не говори за разходи по време на експлоатация, които са много повече от строителните стойност. И ако се вземе един диапазон дори от десет години, може да се види каква е икономията.

В предишното интервю засегнахте и темата за шумоизолациите. Мислите ли, че еднофамилните къщи имат нужда от специална шумоизолация?

В случая не става въпрос за специализирани помещения в сгради като опери, салони, звукозаписни студия, а за битовия шум в жилищните сгради. В този смисъл ако тази еднофамилна къща е на място с нисък шумов фон, няма нужда от специална звукоизолация, тъй като топлоизолацията е и шумоизолатор. Особено добри в това отношение са минералните вати, защото имат голяма звукопоглъщаща способност.

 

Ще очакваме вашите коментари по темата на нашата Фейсбук страница https://www.facebook.com/pages/Passive-PLUScom/524170124362867?sk=timeline

Rate this item
(0 votes)
Read 861 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Безплатен каталог

10-та международна конференция „Фасилити мениджмънт: Реализация в България“

  1. Теми
  2. Популярни

Абонирайте се за бюлетин

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Мултибетон - Система за р…

Мултибетон - Система за реновация

СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПОВЕЧЕ ОТ 20 МИЛИОНА ЖИЛИЩА В ЕВРОПА ЩЕ БЪДАТ РЕНОВИРАНИ ПРЕЗ С...

Без компромис с дограма о…

J&MengineeringLTDе представител за България на словенската фабрика JELOVICA - един от во...

Trespa Meteon-авангардни …

Trespa Meteon-авангардни решения за вентилируеми фасади

От мечта към реалност Архитектурата ни предоставя възможност да мечтаем. Да прокарваме вр...

Вашият дом по програма за…

Вашият дом по програма за енергоефективни къщи от Ytong

Маршрутът към вашия Нов Дом 1.ИЗБОР НА ПРОЕКТ Харесайте проект за Вашия парцел Сключете ...

Зелени покриви от фирма „…

Зелени покриви от фирма „Index”

ПОКРИВ – ГРАДИНА - естетично и надеждно решение за плоски покрив Хидро и топлоизолационен д...

Двупластова битумна хидро…

Двупластова битумна хидроизолация за обърнат покрив с мембрани на фирма „Index”

ОБЪРНАТ ПОКРИВ – гарантирано дълготрайно решение за плоски покриви Хидро и топлоизолационен...

Съвременни енергоефективн…

Съвременни енергоефективни продукти за зидария и изолации

Чудите се от какво да бъдат направени стените на вашия дом? Искате да имате ниски сметки за ...

МУЛТИБЕТОН - показатели з…

МУЛТИБЕТОН - показатели за качество

Повече от 40 години МУЛТИБЕТОН е пионер в масовото производство на модерно подово отоплени...

Стирофом-официален партнь…

Стирофом-официален партньор на МОК

Запознайте се с Dow Chemical Company – компанията дълголетник с младежки хъс и предприемчиво...

Последвайте ни

Passive-PLUS.com е предназначен за всички, които планират или започват ремонтни дейности на съществуващи къщи и сгради или стартират строителство на нов дом.