Проф. Димитър Назърски: Хидроизолацията трябва да бъде дълготрайна и надеждна Featured

Wednesday, 20 August 2014 05:57

Проф. д-р инж. Димитър Назърски е бил ръководител на Катедра „Строителни материали и изолации“ на УАСГ. Специализирал е в областта на енергийната ефективност и топлоизолационните системи на сградите в университетите в Манчестър, Щутгарт и Хелзинки. Член е на Управителния съвет на Българската асоциация по изолации в строителството (БАИС). Участвал е в написването на пет учебника и учебни помагала по дисциплините „Строителни материали“ и „Строителни изолации“, два от които самостоятелно разработени.

 

В продължение на интервюто ни с проф. Назърски за изолация на еднофамилна къща, се срещнахме с него отново, за да поговорим за изолацията при скатните покриви. Нашите герои от рубриката ни „На живо от Вавилон“ стигнаха до покрива и, за да помогнем, се обръщаме отново към един от най-ценените специалисти по изолации в България.

Проф. Назърски, какво е важно да се знае за изолациите на скатните покриви на еднофамилни къщи? Има ли значение дали покривът е от дървена конструкция или стоманобетонна плоча?

Да започнем от конструкцията – дали стоманобетонна или дървена? Това е въпрос на лично решение. По-съвременният вариант е стоманобетонната. Тя е по-безопасна в противопожарно отношение, макар че вече и за дървени конструкции има надеждни противопожарни състави.

Говорейки обаче за покривните изолации, има разлика в детайлите в зависимост от конструкцията. При стоманобетонната конструкция топлоизолационният слой обикновено се поставя над плочата, това е нормалното разположение. Върху него се разполага хидроизолацията, която може да бъде различна – битумни керемиди, обикновени керамични керемиди или шингли – битумни или стоманени. Хидроизолацията дори може да бъде и на база битумни мушами, тъй като съвременните битумни мушами могат да понасят наклони над 7% при скатните покриви. При стоманобетонните конструкции нещата са ясни и прости. Що се отнася до скатните покриви с дървена носеща конструкция, правилното решение в повечето случаи е да се постави топлоизолация от стъклени или каменни вати, тоест минерални вати. Това е от гледна точка на противопожарната защита.

В какво трябва да се внимава?

Когато се проектират еднофамилни сгради със скатни покриви с дървена носеща конструкция въпросът за детайлите е много важен. А те са: къде е разположен топлоизолационният слой, как той осигурява топлозащитата без топлинни мостове, как да се обезпечи надеждно захващане на топлоизолацията към конструкцията на покрива. Последното е много важно, тъй като върху топлоизолацията има хидроизолация и този слой опосредства натоварването – при ураганен вятър или земетръс е от особена важност изолационните слоеве да са закрепени здраво към носещата конструкция. Принципно топлоизолационният сл

ой трябва да бъде от външната страна, върху дъсчена обшивка или върху други носещи конструктивни изделия, и на тази база вече да има осигурена възможност през топлоизолационния слой да минават дюбели или други конструктивни елементи, които да носят хидроизолацията и съответно всичко, което е разположено над топлоизолационния слой. Лошото е, че често детайлите за разположението и захващането на топлоизолацията към конструкцията на покрива се импровизират на място от майсторите и оттам идват неблагополучията. От гледна точка на топлозащитата, когато се оформя интериорът на помещенията под скатен покрив с дървена носеща конструкция, може да се направи и втора топлоизолация, която да бъде разположена отвътре и да се намира над плоскостите от гипс картон или гипс фазер, които оформят таваните на помещенията. Тази топлоизолация може да бъде и от плоскости от пенополистирен, тъй като гипс картонът е устойчив на топлинно натоварване, на огън, и ще предпазва слоят над него, затова там не е необходимо да има минерална вата.

Какви са вариантите за хидроизолация на покрива и кои са техните предимства и недостатъци? Вие какво покритие бихте препоръчали?

Класическата хидроизолация е от керамични изолационни продукти, или керемиди най-общо казано. Те са безспорно дълготраен и надежден вариант, стига да са с добри характеристики, защото в последно време на нашия пазар има и такива, които още на втората-третата година имат проблем с мразоустойчивостта, а някои от тях дори с водопропускливостта! Но така или иначе керамичните керемиди имат гарантирана дълготрайност в рамките на 50 години. Близки до тях са така наречените бетонни керемиди, които са на базата на цименто-пясъчен разтвор. Те също са надеждни керемиди. Вече им се прави и полимерно покритие отгоре, което запушва порите и придава съответен цвят. Бетонните керемиди са добър вариант, но трябва да се има предвид, че са с около 40% по-голяма собствена маса и натоварват конструкцията. Следват решенията с битумни керемиди, които са с дълготрайност някъде около 10-15 години. При тях е задължително да се постави подкеремидна мушама, дебела 2-3 мм, която да дублира самата изолация. Мушамата има и друга функция – при продухване от вятър тя защитава подпокривното пространство. Хубаво е такъв слой мушама, която е много евтина, да се слага и под обикновените керемиди. Има и други варианти – керемиди

от стоманена ламарина, чиято дълготрайност е също минимум 50 години. При тях е много важно да се използват оригиналните детайли на фирмата производител, за да не оставяме нещата в ръцете на майсторите, които започват да импровизират и развалят работата. Още един вариант – шингли на базата на битумна мушама, каширана отгоре с метално фолио. Фолиото най-често е медно, което придава по-старинен вид на сградата, особено когато патинира. Под тях също трябва да се поставя подкеремидна мушама. Има и още една възможност – вместо битумни керемиди може да се използват и битумни мушами, които са специално оформени така, че да имитират керемиди. Не искам да давам препоръка коя хидроизолационна система да бъде използвана, но все пак нека се има предвид дълготрайността и надеждността.

 

 

 

Rate this item
(0 votes)
Read 2669 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Безплатен каталог

10-та международна конференция „Фасилити мениджмънт: Реализация в България“

  1. Теми
  2. Популярни

Абонирайте се за бюлетин

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Мултибетон - Система за р…

Мултибетон - Система за реновация

СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПОВЕЧЕ ОТ 20 МИЛИОНА ЖИЛИЩА В ЕВРОПА ЩЕ БЪДАТ РЕНОВИРАНИ ПРЕЗ С...

Без компромис с дограма о…

J&MengineeringLTDе представител за България на словенската фабрика JELOVICA - един от во...

Trespa Meteon-авангардни …

Trespa Meteon-авангардни решения за вентилируеми фасади

От мечта към реалност Архитектурата ни предоставя възможност да мечтаем. Да прокарваме вр...

Вашият дом по програма за…

Вашият дом по програма за енергоефективни къщи от Ytong

Маршрутът към вашия Нов Дом 1.ИЗБОР НА ПРОЕКТ Харесайте проект за Вашия парцел Сключете ...

Зелени покриви от фирма „…

Зелени покриви от фирма „Index”

ПОКРИВ – ГРАДИНА - естетично и надеждно решение за плоски покрив Хидро и топлоизолационен д...

Двупластова битумна хидро…

Двупластова битумна хидроизолация за обърнат покрив с мембрани на фирма „Index”

ОБЪРНАТ ПОКРИВ – гарантирано дълготрайно решение за плоски покриви Хидро и топлоизолационен...

Съвременни енергоефективн…

Съвременни енергоефективни продукти за зидария и изолации

Чудите се от какво да бъдат направени стените на вашия дом? Искате да имате ниски сметки за ...

МУЛТИБЕТОН - показатели з…

МУЛТИБЕТОН - показатели за качество

Повече от 40 години МУЛТИБЕТОН е пионер в масовото производство на модерно подово отоплени...

Стирофом-официален партнь…

Стирофом-официален партньор на МОК

Запознайте се с Dow Chemical Company – компанията дълголетник с младежки хъс и предприемчиво...

Последвайте ни

Passive-PLUS.com е предназначен за всички, които планират или започват ремонтни дейности на съществуващи къщи и сгради или стартират строителство на нов дом.